Gerecycled plastic, welke soorten zijn er en wat kunnen we ermee?

Tegenwoordig wordt in bijna ieder product plastic verwerkt. Is het niet in het product zelf, dan is het wel de verpakking. Plastic levert helaas een hele grote milieubelasting op. Een groot gedeelte van het afval komt in de natuur terecht en dat zorgt er op vele plekken voor dat het ecosysteem van slag raakt. Daarom is plastic recyclen erg belangrijk. 

Nederland hoort met een percentage van 45% bij de best presterende landen als het gaat om het recyclen van plastic. Dit percentage zou omhoog kunnen gaan wanneer we meer producten van gerecycled plastic gebruiken. Helaas kunnen nog niet alle soorten plastic gerecycled worden. 

Plastic Recycling Rate

Welke categorieën plastic gebruiken wij bij Verpakgigant?

Wij kunnen onze plastic verpakkingsmaterialen grofweg onderscheiden in de volgende categorieën:

Virgin plastic

Nieuw plastic wordt ook wel virgin plastic genoemd. Dit plastic wordt gemaakt van fossiele grondstoffen. Dit type plastic is vanwege gewoonte vaak de go-to variant waar de meerderheid voor kiest.

Gerecycled plastic

De naam zegt het al een beetje, gerecycled plastic is plastic met een tweede leven. Het plastic afval wordt tot korreltjes (granulaat) gemaakt en omgesmolten. Hierdoor kan het plastic opnieuw gebruikt worden om nieuwe producten mee te maken. 

Gerecycled plastic wordt dus gemaakt van hergebruikte grondstoffen. We kunnen gerecycled plastic op basis van de grondstof herkomst onderverdelen in twee groepen, dit zijn:

Fabrieksafval

Tijdens de productie van nieuw plastic blijft er afval over. Dit afval werd vroeger weggegooid of verbrand. Nu wordt dit type afval in sommige bedrijven gerecycled in diezelfde fabriek. De kwaliteit van dit type gerecycled plastic is vrijwel vergelijkbaar met het originele product. Dit type gerecycled plastic is een stap vooruit, want dit vermindert het afval. 

Post-consumer recycled plastic

PCR-producten worden gemaakt van gerecycled plastic uit weggegooid materiaal afkomstig uit huishoudens, commerciële-, industriële- en institutionele inrichtingen. Post consumer betekent dat het plastic al een keer geconsumeerd is en is opgehaald, zoals plastic dat wordt weggegooid in de bekende oranje bak. 

De gerecyclede noppenfolie van Verpakgigant

Wij van Verpakgigant vinden het gebruik van hergebruikte grondstoffen heel belangrijk. Wij leveren verpakkingsmaterialen en dat levert een hoop afval op. Daarom willen wij ons steentje bijdragen door steeds meer gerecyclede producten aan te bieden. 

Een uitstekend voorbeeld daarvan is de gerecyclede noppenfolie. Er zijn 3 typen noppenfolie volgens de hierboven beschreven klassen. Naast de nieuw plastic noppenfolie hebben we twee soorten gerecyclede noppenfolie:

Groene gerecyclede noppenfolie

Deze noppenfolie is gemaakt van 100% gerecycled fabrieksafval. Voor de herkenning heeft deze een andere kleur dan de normale variant, namelijk groen. Dit type noppenfolie is een beter alternatief dan nieuw plastic want het scheelt in het gebruik van oorspronkelijke grondstoffen. 

Wij bieden deze gerecyclede noppenfolie goedkoper aan dan die van nieuw plastic, waardoor we online meer gerecycled plastic noppenfolie verkopen dan nieuw plastic. Daar zijn we trots op! 

Grijze 30% Post Consumer Recycled noppenfolie

Deze noppenfolie bestaat voor 30% uit PCR-plastic. Dit houdt in dat het voor 30% afkomstig is uit weggegooid plastic. Op dit moment is dit het best bereikbare alternatief. Wanneer de noppenfolie met een hoger percentage PCR-plastic zou zijn gemaakt, zou deze na verloop van tijd zijn sterkte verliezen.

Een ander kenmerk is dat de 30% PCR noppenfolie veelal grijs van kleur is, soms zelfs licht roze. De kleur is afhankelijk van de kleur van het hergebruikte plastic, als daar veel rode plastic tasjes tussen zitten kan de PCR-noppenfolie wat rozig uitvallen.

Gelukkig gaat het niet om de kleur maar om de functie. De 30% PCR noppenfolie is sterk en het is de beste keuze voor onze planeet. Je helpt mee aan het verkleinen van de afvalberg, maar kan toch veilig en betrouwbaar verzenden. 

Welke soorten plastic zijn er?

In 1988 introduceerde de Society of the Plastics Industry (SPI) een coderingssysteem dat recyclers zou moeten helpen bij het sorteren van plastics. Op veel producten van plastic staat het algemene recycling symbool: een driehoek in de vorm van drie doorlopende pijlen. 

Het cijfer dat in deze driehoek staat geeft aan om welke soort kunststof het gaat. Dit betreft zes soorten veel voorkomend plastic en één verzamel categorie met symbool 7. Op Plastic Soup Foundation vonden wij de volgende toelichting.

Welke plastics kunnen er nu precies gerecycled worden?

  • PET: De meest voorkomende kunststofsoort. Dit soort plastic wordt onder andere gebruikt voor plastic frisdrankflessen. Daarnaast heeft zelfs de kledingindustrie wat aan PET. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor fleece kleding. Ook wordt PET teruggevonden in tapijten;
  • HDPE: Een plasticsoort dat staat voor High Density Polyetheen. Het heeft een harde en zachte variant. De harde variant wordt gebruikt voor verpakkingen, speelgoed, auto-onderdelen en onderdelen van computers. De zachte vorm wordt gebruikt voor vuilniszakken en plastic zakken;
  • LDPE: LDPE is één van de meest geproduceerde kunststoffen ter wereld. Dit type wordt veel gebruikt in de verpakkingsindustrie. Dit type plastic is geschikt voor o.a. (plastic) zakken, tasjes en je raadde het al, noppenfolie 🙂
  • PP: Een materiaalsoort dat voor verschillende dingen kan worden ingezet. O.a. voor broodtrommels en drinkbekers. 

Hoe wordt plastic gerecycled? 

Het is meer dan begrijpelijk dat je je afvraagt wat er nu eigenlijk gebeurt met het plastic dat je netjes gescheiden hebt. Het proces is dan ook indrukwekkend en laat zien dat er veel bereikt kan worden met het recyclen van plastic. Daarom hebben we het hele proces op een rijtje gezet en verduidelijkt in een infographic:

Het plastic afval wordt netjes opgehaald

Voor veel mensen is de oranje bak het bekende teken voor afvalscheiding. In deze bak gaat namelijk het plastic, metalen verpakkingen en drankkarton. Deze bak wordt vervolgens opgehaald en naar een sorteercentrum gebracht. Daar wordt het afval gekeurd. Als het afval voor 85% uit de juiste producten bestaat, dan wordt het direct verwerkt. Zo niet, dan moeten de producten die daar niet thuishoren, er eerst uitgehaald worden. 

Alles wat gerecycled kan worden, wordt gesorteerd

In die bekende oranje bak zit niet alleen maar plastic. Metaal en drinkpakken kunnen ook aanwezig zijn. Daarom wordt al het plastic gescheiden van de rest door de sorteerinstallatie. Nu weet je door eerder gegeven informatie dat er ook verschillende soorten plastic zijn die gerecycled kunnen worden. Deze plasticsoorten worden d.m.v. kleur-en materiaalherkenning verder gescheiden. Als het hele proces klaar is, wordt dit nog eens handmatig gecontroleerd. 

Het plastic wordt versnipperd en vervolgens gewassen

Het plastic dat netjes gescheiden is, wordt in de baal versnipperd. Daar worden alle stukjes voedsel en ander vuil van het plastic gewassen zodat alles mooi schoon is. Zelfs de labels en de lijm daarvan gaan eraf. Dit gebeurt omdat de viezigheid anders het nieuwe product kan aantasten. 

Plastic wordt vermalen tot korrels

Het schone plastic wordt vervolgens vermalen tot korrels. Deze korrels worden ook wel granulaat genoemd. Hiervan kunnen nieuwe producten gemaakt worden waardoor het milieu minder belast wordt. Iedereen zal moeten bijdragen aan het recycleproces om het makkelijker te maken.

Jouw gescheiden plasticsoort wordt hergebruikt

De plastic korrels worden gesmolten en zijn klaar voor de verwerking in nieuwe producten. Van de plasticsoort PP en de korrels daarvan kunnen bijvoorbeeld producten als bezems gemaakt worden. 

Infographic Gerecycled Plastic

Elk persoon, ieder bedrijf en iedere fabrikant zal zich in moeten zetten om de recycling van plastic verder te laten ontwikkelen. Want op dit moment zijn we er nog niet en kan er veel meer gedaan worden aan de recycling van plastic. 

Hoe vaak kan plastic nu eigenlijk gerecycled worden?

Een logische vraag die je jezelf kunt stellen: Waarom wordt er nog nieuw plastic geproduceerd, als plastic kan worden hergebruikt? Een goede vraag met een interessant antwoord. Plastic gaat namelijk in kwaliteit achteruit als deze gerecycled wordt. De eigenschappen van dit product zullen niet meer hetzelfde zijn nadat het in kleinere stukjes wordt gehakt. Daarna kan plastic namelijk nog maar een paar keer worden gerecycled voordat het te veel beschadigd is. 

Maar gelukkig is daar de uitzondering op de regel: PET! PET kan vaak gerecycled worden tot hetzelfde product, zoals een PET-fles. Ook kan deze plasticsoort ingezet worden bij de ontwikkeling van producten als tapijten en kleding. PET kan helaas niet voor alle soorten plastic dienen, maar het begin is er zeker. Gooi dus niet zomaar je plastic flesje weg, want er kunnen mooie producten van gemaakt worden. 

Er kunnen dus interessante en goede dingen gedaan worden met plastic. Maar de vraag van vandaag is wat Verpakgigant nu precies doet aan recycling van plastic. Het is logisch dat je je afvraagt wat een groothandel in verpakkingsmaterialen doet voor het milieu en daar geven we dan ook graag antwoord op. 

Kan plastic van Verpakgigant.nl ook gerecycled worden?

Wij van Verpakgigant willen ons best doen om bij te dragen aan een gezond milieu. Zo kan de gerecyclede noppenfolie nog een keer gerecycled worden en staat er een speciale zak voor al het plastic in het magazijn. Op deze zak staat een groot recycle teken. Hier wordt al het plastic dat gebruikt wordt of op de grond ligt ingegooid. Vooral plastic van LDPE wordt gerecycled. Dit is het plastic wat om onze pallets heen zit zodat deze niet beschadigt.  

Daarnaast is er een heel rijtje wat bij Verpakgigant gerecycled kan worden: