Acryl, hotmelt of solvent tape: welke te gebruiken?

Verpakkingstape High Tack (48mm x 66m) detail 4

Als het gaat om het verpakken en verzenden van producten, is het kiezen van de juiste verpakkingstape van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je goederen veilig en stevig worden verzonden. Er zijn verschillende soorten tapes op de markt, waaronder hotmelt, acryl en solvent tape. De verschillen hierin zitten hem voornamelijk in de lijmlagen. En deze termen zijn dus in principe een ondersoort van PP-tape. Maar welke tape is nu de beste keuze voor jouw specifieke toepassing? In deze blog zullen we de verschillen tussen deze lijmlagen bespreken en hun eigenschappen en specificaties aan je uitleggen, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw verpakkingsbehoeften. Deze types tape zijn dus alleen van toepassing op PP-tape, maar is deze wel geschikt voor jou? Lees hier alles over de verschillen tussen papieren, PVC- en PP-tape!

Acryl tape

Onze acryltape is gemaakt van acrylaatlijm en is bovendien een van de meest voorkomende soorten tape. Het is transparant en heeft een sterke hechting op verschillende oppervlakken, zoals karton en plastic. In tegenstelling tot hotmelt tape heeft acryltape geen warmte nodig om te hechten. Bovendien kan deze met de hand of met behulp van een dispenser worden aangebracht. De acrylaatlijm heeft een hoge mate van stabiliteit en behoudt zijn kleefkracht en hechtingseigenschappen bij blootstelling aan verschillende temperaturen en weersomstandigheden. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende specificaties en kenmerken van onze voordelige PP acryl tape:

 • Sterke hechting: Wil je de tape gebruiken op verschillende oppervlakken, zoals bijvoorbeeld karton, plastic of metaal? Dit is zeker mogelijk door de voordelige hechtingseigenschappen! Het biedt bovendien ook een betrouwbare sluiting en voorkomt dat de verpakte producten verschuiven of beschadigd raken tijdens transport.
 • Bestendig tegen temperatuurverschillen: Bij grote temperatuurverschillen tussen -20 tot 60°C blijft het zijn kracht behouden. Daarom kan het een goede weerstand bieden tegen warmte en kou en is geschikt voor diepvriesopl
 • Waterbestendigheid: Dit biedt een goede bescherming tegen vocht en water tijdens transport en opslag. Het is waterbestendig en kan ook worden gebruikt voor toepassingen waarbij de verpakte producten worden blootgesteld aan gematigde regen of vocht.
 • UV-bestendigheid: Acryl tape is bestand tegen UV-licht en kan daarom worden gebruikt voor toepassingen waarbij de tape wordt blootgesteld aan direct zonlicht.
 • Helder van kleur: Onze tape heeft een hoge transparantie.
 • Low noise: Tijdens het afrollen maakt het nauwelijks tot geen geluid.

Het productieproces van acryl tape begint met het aanbrengen van een dunne laag acrylaatlijm op het dragermateriaal polypropyleen. De lijmlaag wordt aangebracht met behulp van een coatingmachine, die de acrylaatlijm gelijkmatig over het dragermateriaal verdeelt. Vervolgens wordt de lijmlaag gedroogd en uitgehard om de gewenste hechtingseigenschappen te verkrijgen. Na het drogen van de lijmlaag wordt de acryl tape op rollen gewikkeld en op maat gesneden.

Hotmelt Tape

Hotmelt tape is gemaakt van een thermoplastisch polymeer, dat bekend staat als hotmeltlijm. Dit type lijm wordt geproduceerd uit verschillende grondstoffen, waaronder synthetische rubbers, harsen en harsderivaten, weekmakers en stabilisatoren, wat dus gaat smelten bij verhitting. Deze variant wordt ook vaak gebruikt voor het dichtmaken van dozen, verpakken van producten. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende specificaties en kenmerken van hotmelt tape:

 • Hechting: Hotmelt tape heeft een sterke hechting en kan worden gebruikt op verschillende oppervlakken, waaronder karton, plastic en metaal. Het biedt een betrouwbare sluiting en voorkomt dat de verpakte producten verschuiven of beschadigd raken tijdens transport.
 • Verwerking: Het kan gemakkelijk worden verwerkt en aangebracht met behulp van een tape dispenser die de tape smelt en aanbrengt op het oppervlak. Het kan ook met de hand worden aangebracht, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de tape goed is aangedrukt voor een sterke hechting.
 • Temperatuurbereik: Deze tape kan worden gebruikt bij temperaturen tot 80°C. Het biedt daarom een goede weerstand tegen warmte en hoge temperaturen, waardoor het geschikt is voor toepassingen waarbij de verpakte producten worden blootgesteld aan hoge temperaturen.
 • Waterbestendigheid: Hotmelt tape is ook waterbestendig en biedt een goede bescherming tegen vocht en water tijdens transport en opslag.
 • Scheurvast in lengte en ook in lengte uitrekbaar
 • Laat weinig tot geen lijmresten achter na verwijdering

Sterke hechtingseigenschappen van hotmelt tape

Het productieproces van hotmelt tape begint met het mengen van deze grondstoffen in een extrusiemachine. De machine verhit de grondstoffen en perst ze door een smalle opening om een dunne, continue strook hotmeltlijm te produceren. De lijm wordt vervolgens op een dragermateriaal aangebracht, meestal een dunne laag polypropyleen of polyesterfolie, die dient als het dragermateriaal voor de tape.

De hotmeltlijm hecht aan het dragermateriaal (PP) en vormt zo een kleverige tape die op een oppervlak kan worden aangebracht. Nadat de hotmeltlijm op het dragermateriaal is aangebracht, snijdt men de tape in rollen en verpakt deze voor verzending. Het is uiteraard ook mogelijk om de tape te laten bedrukken met persoonlijke logo’s of teksten.

Solvent Tape

Solvent tape is een type tape dat een kleefstof bevat die is opgelost in een organisch oplosmiddel. Deze tape heeft een hoge kleefkracht en is bestand tegen extreme temperaturen, vochtigheid en chemicaliën. Hieronder staan enkele mogelijke specificaties en informatie over solvent tape:

 • Materiaal: Solvent verpakkingstape is meestal gemaakt van een dragermateriaal, zoals polypropyleen of polyesterfolie, dat is gecoat met een oplosmiddel houdende kleefstof.
 • Kleefstof: De kleefstof van de tape is oplosmiddel houdend en kan bestaan uit verschillende materialen, waaronder rubber, harsen en kunststoffen. Deze kleefstoffen bieden een sterke hechting aan verschillende oppervlakken.
 • Toepassingen: Solvent tape wordt vaak gebruikt voor het verpakken van zware of scherpe voorwerpen. Daarnaast ook voor het bevestigen van isolatiematerialen en het sluiten van dozen. Het wordt ook gebruikt voor het afdichten van naden en kieren in gebouwen en als bescherming tegen corrosie in de metaalverwerking. Bovendien is het ook diepvriesbestending.
 • Sterkte: Het heeft een hoge kleefkracht en biedt een uitstekende hechting op verschillende oppervlakken. Het is bestand tegen hoge temperaturen, vochtigheid en chemicaliën en biedt een langdurige hechting.
 • Verwerking: Solvent tape kan worden verwerkt met behulp van handdispensers of automatische dispensers, die de tape op de gewenste lengte afsnijden en op het oppervlak aanbrengen.
 • Geschikt voor lastige verpakkingen, denk aan bedrukte dozen, zware dozen.
 • Weinig aandrukkracht nodig voor hechting, hecht ook op lastige ondergronden.

Productieproces van het sterk klevende solvent verpakkingstape

Het productieproces van solvent tape begint met het aanbrengen van de kleefstof op het dragermateriaal met behulp van een coatingmachine. De kleefstof wordt gelijkmatig verdeeld over het oppervlak van het dragermateriaal en vervolgens gedroogd en uitgehard om de gewenste hechtingseigenschappen te verkrijgen.

Na het drogen van de kleefstoflaag wordt de tape op rollen gewikkeld en op maat gesneden. Solvent tape kan worden geproduceerd in verschillende diktes, breedtes en kleuren om aan verschillende toepassingen te voldoen. Het gebruik van oplosmiddelen in de kleefstof van solvent tape kan leiden tot een sterke en duurzame hechting op verschillende oppervlakken. Waaronder bijvoorbeeld onregelmatige en ruwe oppervlakken.