Papieren, PVC- of PP-tape: welke te gebruiken?

Verpakkingstape in seal
Verpakkingstape High Tack (48mm x 66m) detail 2

Verpakkingstape is er in veel verschillende soorten en maten. Maar welke tape is nu geschikt voor jouw zendingen? Zoals je misschien al weet zijn er momenteel drie veelgebruikte soorten tape. Polypropyleen (PP), Polyvinylchloride (PVC) en papieren tape worden allen veel gebruikt in de verpakkingsindustrie. Hoewel de PP- en PVC tape op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee. In deze blogpost zullen we deze verschillen uitleggen en je helpen bepalen welke verpakkingstape het beste is voor jouw toepassingen! Op Verpakgigant.nl bieden we zowel PP- als PVC-tape aan. Neem vooral contact met ons op als je snel hulp nodig hebt bij het kiezen van de juiste tape!

Voordat we verder gaan over de verschillen tussen de verschillende soorten tape is ook belangrijk om te weten wat het verschil is tussen Hotmelt, Solvent en Acryl tape. Lees hier meer over de verschillende soorten belijmingen.

PP-Tape

PP-tape is gemaakt van een thermoplastisch polymeer genaamd polypropyleen. Het wordt ook wel polypropyleen tape genoemd en dit is een veelgebruikte verpakkingstape. PP-tape is een van de meest voordelige verpakkingstapes en wordt daarom vaak gebruikt voor industriële en commerciële toepassingen. Enkele specificaties van PP-tape zijn:

 • Kleefkracht: het heeft een goede kleefkracht, wat afhankelijk is van de lijmsoort.
 • Stijf: dit type tape is vrij stijf van structuur en breekt dus makkelijk als je er spanning op uitoefent. Het voordeel hiervan is dat hij makkelijker met de hand is af te scheuren, er is dus niet een dispenser nodig.
 • Bestendig tegen temperatuurverschillen: het kan worden gebruikt bij temperaturen tussen -10°C en +40°C.
 • Houdbaarheid: PP-tape heeft een lange houdbaarheid en kan jarenlang worden bewaard zonder kwaliteitsverlies.
 • Geluidsarm: op Verpakgigant.nl bieden wij enkel en alleen low noise PP-tapes aan.
 • Transparant

PP-tape is verkrijgbaar in verschillende breedtes en kleuren, dit kan ook worden bedrukt met aangepaste ontwerpen of bedrijfslogo’s. Over het algemeen is onze PP-tape een populaire keuze voor lichte tot middelzware toepassingen, zoals voor het sluiten van dozen of het bundelen van producten. Het is dus goed te gebruiken voor pakketten tot maximaal 20 à 30 kg.

PVC-tape

PVC-tape daarentegen is gemaakt van polyvinylchloride, een thermoplastisch polymeer dat sterk, flexibel en bestand is tegen chemicaliën en weersinvloeden. PVC-tape heeft een uitstekende kleefkracht en is geschikt voor het sluiten van zware dozen en het bundelen van zware voorwerpen. Het is ook populair in de bouw- en installatie-industrie vanwege de waterdichte en isolerende eigenschappen.

PVC-tape heeft een aantal unieke eigenschappen die het zeer geschikt maken voor diverse toepassingen, waaronder het verpakken en sluiten van kartonnen dozen. Hier zijn de belangrijkste specificaties van PVC-tape:

 • Elastisch: de tape heeft een goede kleefkracht en maximale rek, wat ervoor zorgt dat het stevig op zijn plek blijft zitten.
 • Standaard PVC verpakkingstape rolt geruisloos en niet te licht af, waardoor het prettig is om mee te werken.
 • Het is lang houdbaar en blijft dus lang goed.
 • De tape wordt veel gebruikt voor het verpakken en sluiten van kartonnen en zware dozen, maar is ook geschikt voor bundeling, markering en technische doeleinden.
 • Matte transparantie: niet volledig transparant, maar wel helder.

Daarnaast is de Pvc-variant ook geschikt om te laten bedrukken. De bedrukking is slijtvast en foto-kwaliteit bedrukking is mogelijk in wel 6 kleuren. Het is belangrijk op te merken dat PVC-tape niet geschikt is voor gebruik op materialen zoals polyethyleen en polypropyleen, vanwege de reactie tussen de tape en deze materialen. In dit geval is PP-tape een betere keuze. Het is vooral geschikt voor zware pakketten tot 30 à 40 kg.

Papieren tape

Papieren tape is een milieuvriendelijke en duurzame tape gemaakt van papiervezels met een acryl belijming. Het is een perfect alternatief voor plastic tape en kan worden gebruikt voor diverse toepassingen, zoals het sluiten van dozen en het bundelen van producten.

Papieren tape heeft enkele specifieke eigenschappen die het onderscheiden van andere soorten tape. Zo heeft het een hoge treksterkte en is het scheurbestendig, waardoor het geschikt is voor het verpakken van zware of breekbare producten. Daarnaast is papieren tape gemakkelijk af te scheuren met de hand en heeft het een goede kleefkracht op verschillende oppervlakken, zoals karton en papier. Het bestaat namelijk uit een drager van speciaal behandeld kraftpapier en een kleefmassa. Hierdoor kan de tape niet als 1 geheel verwijderd worden en daarna terug geplakt worden. Je kan dus altijd zien of de tape van de verzenddoos is afgehaald.

Een ander voordeel van papieren tape is dat het biologisch afbreekbaar is en daardoor beter voor het milieu dan plastic tape. Het is ook recyclebaar en kan bij het papierafval worden gedaan.

Bestel verpakkingstape bij groothandel Verpakgigant.nl

Bij het kiezen tussen PP- en PVC-tape is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke toepassing waarvoor je de tape kiest. Als je lichte tot middelzware kartonnen dozen gaat versturen, is de PP variant waarschijnlijk de beste keuze. Als je echter zware dozen gaat versturen of materialen moet bundelen, is PVC-tape de betere optie. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de omgeving waarin de tape wordt gebruikt. Een ander verschil tussen PP- en PVC-tape is de prijs. Over het algemeen is PP-tape goedkoper dan PVC-tape.