Wat moet er op een envelop?

wat moet er op een envelop

Het internet krijgt vandaag de dag de voorkeur als het gaat om het versturen en ontvangen van berichten. Niet heel vreemd want dankzij het internet verloopt communicatie een stuk sneller en gemakkelijker. Het neveneffect hiervan is echter wel dat er tegenwoordig bijna geen brieven meer worden verstuurd. Desondanks kan het wel voor komen dat je toch nog een brief moet opsturen. Weet jij op dat moment dan hoeveel postzegels je op de envelop moet plakken en wat je op de envelop moet vermelden? Als het goed is, ben je vast wel bekend met postzegels, maar vaak weet je niet hoeveel postzegels je moet plakken om de brief te kunnen versturen. Hieronder volgt echter een overzicht van de hoeveelheid postzegels er op een envelop moeten. Zodoende weet jij altijd wat je moet doen, wanneer je toch een brief gaat versturen. Dus wat moet er op een envelop? Lees daarvoor vooral verder.

De postzegels binnen Nederland

Wanneer je op zoek gaat naar de posttarieven zul je deze vrij gemakkelijk kunnen vinden. Ook zijn deze vrij overzichtelijk weergegeven. De meeste brieven worden namelijk verstuurd via PostNL. Hierdoor is PostNL één van de grootste bedrijven op het gebied van briefbezorging. Hieronder staat een duidelijk overzicht van de precieze hoeveelheid postzegels benodigd zijn op basis van het gewicht van de brief. Bij het versturen van een brief wordt er namelijk gewerkt in gewichtsklassen. Valt de brief qua gewicht in de volgende gewichtsklasse? Dan is het verschil doorgaans precies één postzegel. Dat maakt het voor jou als verstuurder van de brief een stuk gemakkelijker om erachter te komen hoeveel postzegels er nodig zijn, om de brief te kunnen versturen. Hieronder het overzicht dat sinds 1 januari 2020 geldig is. Na verloop van tijd kan dit veranderen, kijk daarom voor de meest actuele aantallen altijd even op de website van PostNL.

Gewicht in gramAantal postzegelseuro
0 – 20 gEén met een 1€0,96
20 – 50 gTwee met een 1€1,92
50 – 100 gDrie met een 1€2,88
100 – 350 gVier met een 1€3.84
350 – 2000 gVijf met een 1€4.50

Doorgaans zullen de meeste brieven, die je wilt versturen, slechts één postzegel nodig hebben. Meestal verstuur je namelijk een normale envelop, vaak is dit een A5 envelop of een A6 envelop gevuld met één tot twee A4’tjes. Eén envelop en twee A4’tjes wegen samen minder dan 20 gram. Verstuur je als webshop kleine artikelen per post? Dan kom je doorgaans uit op een gewicht tussen de 20 en 100 gram, hiervoor dien je dus meerdere postzegels op de envelop te plakken. Weeg de envelop, mét artikel, dus altijd goed af. Wat moet er dus op envelop bij verzendingen binnen Nederland? Eén tot vijf postzegels met een één.

Wat moet er op een envelop bij internationale post?

Uiteraard kan het ook voor komen dat je brieven naar het buitenland moet versturen. Hiervoor gelden andere regels en dus ook andere tarieven dan voor post binnen Nederland. Gelukkig kun je ook deze tarieven gemakkelijk op het internet terugvinden. Dus ook voor internationale post geven we hieronder een duidelijk overzicht. Wat moet er nu op een envelop bij internationale post? Het antwoord vind je hier:

Gewicht in gramAantal postzegelseuro
0 – 20 gEén met een 1€1,55
20 – 50 gTwee met een 1€3,10
50 – 100 gDrie met een 1€4,65
100 – 350 gVijf met een 1€7,75
350 – 2000 gZes met een 1€9,30

Sinds 1 januari 2020 is er een verandering gekomen in het versturen van brieven naar het buitenland, deze heeft de UPU doorgevoerd. Voor pakketten gelden internationaal andere regels. Daarom mogen goederen vanaf 2020 niet meer met briefpost verstuurd worden, maar moeten ze als pakket worden verstuurd. Deze wijziging heeft te maken met veiligheid en douanerechten. Veel landen eisen vooraf informatie over de inhoud van een pakket. Deze informatie wordt bij pakketpost digitaal doorgegeven, wat bij briefpost niet het geval is.

Meerdere postzegels plakken

Het is uiteraard mogelijk om enveloppen te beplakken met meerdere postzegels van een lagere waarde, om toch aan het gewenste aantal te komen. Hoewel dit in Nederland niet verboden is, vinden postbedrijven zoals PostNL het fijner als een envelop is voorzien van slechts één of twee postzegels. Waarom is dat zo? Omdat enveloppen met meerdere postzegels een stuk lastiger zijn om te bestempelen. Niet alle postzegels bevinden zich op dat moment namelijk in de rechterbovenhoek en deze brieven kunnen dan niet machinaal bestempeld worden. Hierdoor moeten medewerkers handmatig gaan stempelen, dit kost meer tijd en dan duurt het langer tot de brief verstuurd kan worden.

Vraag jij je wel eens af ‘wat moet er op een envelop?’. Hopelijk heb je dankzij bovenstaande informatie hier een antwoord op gekregen en kun jij zonder zorgen al jouw brieven naar binnen- én buitenland versturen.