
Het gebruik van verpakkingsmaterialen is in de afgelopen jaren enorm hard gestegen. Vooral in de tijd dat er nog veel lock-downs waren schoot het aantal online verkopen als een raket omhoog. Vorig jaar werden er geschat zo’n één miljoen pakketten per dag verzonden. De grote meerderheid ervan zijn verstuurd in kartonnen dozen. In totaal werd er geschat 87 miljoen kilo aan verpakkingsmateriaal gebruikt.
Al deze verpakkingsmaterialen leveren natuurlijk enorm veel afval op en de productie vraagt erg veel grondstoffen. Daarom vinden wij het belangrijk om zoveel mogelijk milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen aan te bieden.
Wat zijn milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen?
Hierover bestaan verschillende meningen, maar volgens ons is het belangrijk dat de verpakkingsmaterialen van hergebruikte grondstoffen zijn gemaakt. Denk hierbij aan producten die gemaakt zijn van gerecycled karton of van gerecycled plastic.
Er bestaat ook een trend om gebruik te maken van herbruikbare verpakkingen, dit zijn verpakkingen die vaker gebruikt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld sterke verzendkratten of dikke hersluitbare verzendzakken die de ontvanger weer kan terugsturen of kan afgeven bij een verzamelpunt. Dit is natuurlijk een erg goed initiatief, alleen is het gebruik van dit soort herbruikbare verpakkingen voor veel webwinkels financieel gezien niet haalbaar.
Dus wanneer we de milieubelasting op grote schaal willen aanpakken is op dit moment het beste alternatief om gebruik te maken van verpakkingsmateriaal dat zoveel mogelijk van hergebruikte grondstoffen is gemaakt. Betere verpakking, minder afval.
Het probleem van te grote verzenddozen
Een bijkomend probleem is dat veel verzenddozen veel te groot zijn en voor het merendeel met lucht gevuld zijn. Hierdoor worden er dus veel te veel grondstoffen gebruikt, want er zou ook een doos kunnen worden gebruikt die een lagere hoeveelheid karton bevat.
Daarnaast zijn er ook producten die beter via de brievenbuspost zouden kunnen worden verstuurd. Zie hieronder het voorbeeld van een tweetal doosjes medicijnen die in een doos zitten die ongeveer 20 keer te groot is!
Dit zou prima kunnen worden verstuurd met een brievenbusdoos of luchtkussenenvelop. Betere verpakking, minder afval.
Gebruik dozen van 100% Gerecycled karton
Zoals je kan zien in de grafiek in de introductie bestaat het grootste gedeelte van de verzendmaterialen uit kartonnen dozen, maar liefst 84 miljoen kilo! Dus wanneer we de afvalberg willen verkleinen is het gebruik van gerecycled karton een must.
Gebruik dozen van Testliner golfkarton
Er bestaan twee typen golfkarton: Kraftliner en Testliner. Bij Kraftliner karton zijn de buitenlagen gemaakt van nieuwe houtvezels. Dit maakt de doos sterker en beter bestand tegen vocht. Maar het levert een grotere milieubelasting op, want er moeten bomen voor worden gekapt.
Bij Testliner karton zijn de buitenlagen gemaakt van gerecycled karton. Maar ook de golflaag, dus dit type doos is gemaakt van 100% gerecycled karton! Hiervoor is dus geen nieuw hout nodig. Karton kan ongeveer 10 keer worden gerecycled, dus deze grondstoffen kunnen keer op keer worden hergebruikt.
Een verzenddoos van Testliner karton is minder sterk dan Krafliner karton, maar dat is in veel gevallen geen echt probleem. Voor producten die minder dan 25 kilo en wegen en met een bestelbus of dichte bakfiets rondgebracht. Daarmee is het risico op vochtschade erg laag. Dit betekent dus dat je in veel gevallen gewoon een doos van Testliner karton kunt gebruiken. Betere verpakking, minder afval.
Bekijk de B-golf Testliner vouwdozen »Gerecycled plastic verpakkingsmaterialen
Zoals je in de grafiek kunt zien, worden er ook ongeveer 2 miljoen kilo plastic verpakkingsmaterialen gebruikt. In vergelijking met karton lijkt dit niet zoveel, maar de milieuschade die plastic oplevert is potentieel vele malen groter dan karton. Misschien niet zozeer vanwege de grondstoffen, maar vooral vanwege het afval.
Zwerfplastic is een van de grootste milieuproblemen die we kennen op onze aarde. De oceanen en tropische zeeën liggen er vol mee. Het vergaat niet snel maar levert ook microplastics op. Het plastic brokkelt langzaam af en deze kleine deeltjes worden bijvoorbeeld gegeten door vissen. En wanneer jij die vis eet, krijg je dus indirect deze giftige stoffen ook binnen.
Gebruik noppenfolie gemaakt met 30% Post Consumer Recycled plastic
De meerderheid van het gebruikte plastic verpakkingsmateriaal is bubbelplastic. En wat is de beste manier om plastic zwerfafval te voorkomen? Plastic inzamelen nadat het is gebruikt, dat heet post consumer recycled plastic.
Dus wanneer je wilt dat er meer plastic wordt gerecycled, koop dan producten die (deels) bestaan uit post-consumer recycled plastic. Wanneer de vraag naar dit type producten stijgt, zal de behoefte aan ingezameld plastic vergroten. Er zal dan meer van het ingezamelde plastic worden hergebruikt als grondstof en niet worden verscheept naar het buitenland. Er kan dan gedreven vanuit de consumentenvraag meer aandacht komen voor de inzameling en inzamelingsprojecten zoals The Ocean Cleanup.
Om de vraag naar deze materialen te stimuleren bieden wij onze 30% PCR-gerecyclede noppenfolie goedkoper aan dan de noppenfolie van nieuw plastic. Deze noppenfolie kan maar 30% PCR plastic bevatten, omdat deze bij een hoger percentage zijn kracht verliest. De 30% PCR Noppenfolie is sterk, lichtgrijs van kleur en het best beschikbare alternatief. Betere verpakking, minder afval.
Bekijk de 30% PCR Noppenfolie »
Gebruik gerecyclede noppenfolie voor je isolatie
Isoleren met noppenfolie? Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar wanneer je het op de juiste manier gebruikt kan je jouw huis isoleren met noppenfolie. En wat is er dan beter te gebruiken dan de noppenfolie die voor 30% is gemaakt van ingezameld plastic?
Bekijk de 30% PCR Noppenfolie »Gebruik ecologische opvulchips
Er wordt ook veel gebruikgemaakt van opvulchips. Wanneer je gaat voor een enkele verzending is in dit geval het gebruik van bio-opvulchips een goede optie. Deze zijn gemaakt van bioplastics. Bioplastics zijn zeker niet de beste oplossing voor alle producten, maar wel voor opvulchips. Dit is omdat de opvulchips moeilijker in te zamelen en te recyclen zijn dan plastic tasjes of noppenfolie.
Bekijk de Bio Opvulchips 400L » Bekijk de Bio Opvulchips 150L doos »Gebruik gerecycled opvulpapier
Een andere optie voor het vullen van de lege ruimtes is gerecycled opvulpapier. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken wanneer je niet de stootdemping van noppenfolie nodig hebt.
Bekijk het InPack Greenline opvulpapier »