Hoe groot mag een brievenbuspakket zijn?

hoe groot mag een brievenbuspakket zijn

Wil je iets kleins versturen naar een vriend, familielid of klant? Dan is het gebruiken van een pakket dat door de brievenbus past de handigste optie. De postbezorgers van PostNL bezorgen brievenbuspakjes samen met de overige post door de brievenbus van dinsdag tot en met zaterdag.

Waarom gebruiken wij brievenbuspakjes?

Een postbezorger kan een pakket door de brievenbus afleveren wanneer de grootte van het pakket het toelaat. Daarom vragen veel mensen zich wel eens af: ‘Hoe groot mag een brievenbuspakjes zijn?’. Wij kiezen voor een brievenbuspakket boven een ander groter pakket omdat de bezorging hiervan goedkoper en gemakkelijker is. Omdat het pakket bezorgt kan worden als gewone post door een reguliere postbezorger hoeft er geen pakketvervoerder zoals DHL of DPD ingehuurd worden. Het afleveren en ontvangen van deze brievenbuspakjes is gemakkelijker omdat de ontvanger niet thuis hoeft te blijven voor het moment van ontvangst. Gedurende de dag kan de bezorger het pakket afleveren in een veilige, droge plek in het huis door gebruik te maken van de gleuf in de voordeur. De ontvanger hoeft hiervoor niet thuis te blijven, want de bezorging zal niet persoonlijk gebeuren.

Wat past er in een brievenbuspakketje?

Een brievenbus lijkt klein en vooral geschikt voor brieven, kaartjes en andere papieren post. Er passen echter toch verrassend veel pakketten door de brievenbus. In een passend brievenbuspakje kun je onder andere dunne boeken, dvd’s, cosmetica, juwelen en kleding versturen. Maar jouw beste vriendin verrassen met een reep chocolade verstuurd met brievenbuspost is ook zeker mogelijk. Is een normale envelop niet geschikt voor het versturen omdat het niet stevig genoeg is? Dan is een brievenbusdoos een sterke oplossing! Deze dikkere verzendmaterialen bieden de meest optimale bescherming en zijn makkelijk in gebruik door de plakstrip bij de opening. Voor breekbare objecten is het verstandig om deze nog extra te beschermen met bubbeltjesplastic.

Hoe weet je of een brievenbuspakje past?

Hoe groot een brievenbuspakket mag zijn is afhankelijk van het land waar de ontvanger woont. Het maximale formaat van een brievenbuspakje in Nederland is 38 x 26,5 x 3,2 cm. Het minimumformaat is 14 x 9 cm. Het gewicht van de inhoud + het pakket mag in ons land geen maximaal 2 kg overschrijden. In onze buurlanden hanteren ze andere formaten. Tijdens de feestdagen kunnen de maximale afmetingen mogelijk ook anders zijn. Rond oudejaarsdag worden er op veel plaatsen in het land een beperkend opzetstukje op brievenbussen geplaatst. Zo voorkomt men dat vuurwerk door de brievenbus in een huis gegooid kan worden. Dit opzetstukje beperkt echter wel de grootte van de brievenbusgleuf en sommige pakketjes passen dan mogelijk niet meer. Hou hier dus rekening mee!

Wat als een brievenbuspakket te groot is?

Een brievenbuspakje verstuur je al vanaf een bedrag van € 4,10. Is het brievenbuspakket te groot dan betaal je mogelijk een hoger bedrag of het pakket wordt geweigerd. Voor een pakket groter dan de maximale afmetingen betaal je minstens twee keer zo veel. PostNL informeert de verstuurder en ontvanger van de locatie van het pakje via een track-and-trace systeem. Zo weet je ook direct of het pakket door de organisatie akkoord is bevonden voor het bezorgen door de brievenbus.

Welke verpakkingen zijn geschikt als brievenbuspakket?

Verpakgigant is specialist op het gebied van brievenbusverpakkingen, dus we zetten voor jou de geschikte verpakkingsmaterialen voor brievenbuspakjes onder elkaar:

Brievenbusdoosjes

Zoals de naam al zegt zijn al onze brievenbusdoosjes geschikt als brievenbuspakket. We hebben ze in verschillende formaten, van A6 formaat tot A4+ formaat. Deze doosjes hebben een bovenklep of een zijklep en ze zijn verkrijgbaar in de kleuren wit en bruin. 

Bekijk onze brievenbusdozen

Verzendzakken

Verzendzakken zijn ook ideaal als brievenbuspakje. Als je een verzendzak gebruikt met een maximale breedte van 265 mm, past deze door de brievenbus is. Wij hebben de volgende formaten verzendzakken die geschikt als brievenbuspakket.

 

Luchtkussen enveloppen

De meeste luchtkussenenveloppen zijn geschikt als brievenbuspakket. Een luchtkussen envelop is erg geschikt als brievenbuspakket voor breekbare producten, Ook hiervoor geldt dat de maximale breedte van de envelop 265 mm mag zijn. We hebben erg veel formaten die door de brievenbus passen.

Bekijk onze Luchtkussen enveloppen